Toch bonussen bij Ikea

donderdag 3 december 2009 | Bron : RusInform/bfm.ru

Volgens het Zweedse weekblad Veckans Aff�rer, deelt Ikea stiekem bonussen uit aan topmanagers. Van Ikea, dat bekend staat om zijn zuinigheid, hebben zeker zes bestuursleden een bankrekening op de Britse Maagdeneilanden. Jaarlijks maken zij in totaal ongeveer twee miljard euro aan bonussen over naar het belastingparadijs. De nieuwe directeur, die in september nog verklaarde dat Ikea geen bonussensysteem heeft, zou ervan op de hoogte zijn.

Verhuizingen

Bij monde van de Nederlandse dochter Ingka Holding, de stichting die de drie divisies van Ikea leidt, ontkent Ikea alle aantijgingen. Wel is, om te voorkomen dat Ikea een groot deel van de winst aan de belastingdienst zou moeten afdragen, het hoofdkantoor diverse malen verhuisd. De belastingen in Zweden zijn zeer hoog, ongeveer 25 procent van de winst.

Opties
In vergelijking met topmanagers bij andere bedrijven verdienen de managers bij Ikea weinig, ongeveer miljoen dollar per jaar. Ikea heeft eind jaren negentig een beloningssysteem ingevoerd waarbij topmanagers de mogelijkheid hebben om te investeren in het bedrijf door middel van opties De Zweedse belastingdienst is hiervan op de hoogte.

Lees ook

16 september 2009 IKEA rekent op blijvende groei

Abonneer je op de wekelijkse nieuwsbrief van RusInform

Terug naar overzicht


© 2006 - 2017 Rusproject . Alle rechten voorbehouden
Algemene voorwaarden, Disclaimer, Privacy Statement