Nederland profiteert van mislukte aardappeloogst

woensdag 15 december 2010 | Bron : RusInform / UDMPravda.ru

De tijd dat aardappelen het armenvoedsel bij uitstek waren, lijkt definitief voorbij. De prijzen van alledaagse voedingsmiddelen hebben sinds de zomer een flinke groeispurt doorgemaakt. En volgens deskundigen ziet het er niet naar uit dat de prijzen snel zullen dalen. De overheid kan ingrijpen door de prijs van noodzakelijke levensbehoeften als groente, fruit, vlees, brood en zuivel te reguleren, maar dat is een druppel op een gloeiende plaat en het neemt de oorzaak van de totale prijzenanarchie niet weg.

Kampioen

Kampioen stijger is de aardappel. De prijs van aardappelen, voedsel dat in Rusland wel �het tweede brood� genoemd wordt, verdubbelde van ongeveer 30 eurocent per kilo in mei dit jaar naar ongeveer 62 eurocent per kilo nu. Alleen wortelen laten een even sterke prijsstijging zien. De oorzaak is droogte, waardoor 44 procent van de aardappeloogst mislukt is. Daardoor worden er meer aardappelen ge�mporteerd, vooral uit Nederland, Belgi�, Frankrijk, Wit-Rusland, Oekra�ne, Isra�l, Egypte, Azerbeidzjan en China. Wereldwijd is er geen aardappeltekort.

KinderopvangHet einde van de prijsstijgingen is nog niet in zicht. Experts schatten in dat de prijs in het eerste halfjaar van 2011 kan oplopen tot 1,25 tot 1,50 euro per kilo, misschien zelfs tot 2,00 euro. Vooral maatschappelijke instellingen zoals kinderopvang, scholen, ziekenhuizen zijn de dupe. Op het internet wordt een discussie gevoerd over waardoor de aardappel vervangen moet worden. Dan maar rijst en macaroni. Maar beter zou het zijn als er ingegrepen werd in de prijzen.

Abonneer je op de wekelijkse nieuwsbrief van RusInform

Terug naar overzicht


© 2006 - 2017 Rusproject . Alle rechten voorbehouden
Algemene voorwaarden, Disclaimer, Privacy Statement