Roken is schadelijk, jammer dan

maandag 13 juni 2011 | Bron : RusInform/Dp.ru

Rusland heeft de afgelopen jaren, met relatief weinig succes, een anti-rookbeleid gevoerd. In landen als Nederland, Zwitserland en Duitsland daalde het aantal gerookte sigaretten per persoon per jaar, sinds 2003 met gemiddeld 14 procent. In Rusland rookt men ondertussen stug door. Van de Russische mannen rookt 47 procent, en van de vrouwen 18 procent. Het aantal sigaretten dat weggepaft werd, ligt met liefst 2316 stuks veel hoger dan in de meeste landen en is in de loop der jaren met maar 4 procent gedaald. Slechts 26 procent van de Russische rokers is door de maatregelen gestopt of overweegt dit, elders in Europa ligt dit percentage gemiddeld op 46 procent.

Hardnekkige gewoontes

Bijna 90 procent van de Russische bevolking is zich weldegelijk van bewust van de risico’s. Maar een aanzienlijke meerderheid zegt pas te zullen stoppen als hij ziek geworden is. Ook in andere opzichten hebben Russen over het algemeen ongezonde gewoontes: slechts 8,7 procent van hen rookt niet, drinkt niet, eet gezond en probeert genoeg te bewegen. Maar liefst 95 procent is desondanks tevreden met zijn gezondheid en de overgrote meerderheid vindt gezond leven tijdrovend, duur en moeilijk vol te houden.

Accijns

Toch zijn de meesten voorstander van een anti-rookbeleid van de overheid. Een reclameverbod en het besluit om de rookwaren niet meer zo prominent in winkels aan te bieden vindt veel bijval. Fiscale maatregelen zijn bij de Russen minder populair. Dit is wel de volgende stap die de Russische overheid wil nemen om roken aan banden te leggen. De accijns op tabak zullen vanaf 2012 elk jaar sterk toe gaan nemen.

Abonneer je op de wekelijkse nieuwsbrief van RusInform

Terug naar overzicht


© 2006 - 2017 Rusproject . Alle rechten voorbehouden
Algemene voorwaarden, Disclaimer, Privacy Statement